Så bygger du din musikstudio

Det finns mycket att tänka på när du ska bygga din egen musikstudio: vad ska du ha för musikutrustning, vad behövs för att ljuddämpa rummet, hur ljudisolerar du rummet, och så vidare. Exakt hur du det kan gå till att spela in musik i studio och vad man ska tänka på kan du läsa om här.

Fyra viktiga saker att tänka på när du ska bygga musikstudio hemma

Det finns flera saker att tänka på om du ska bygga en egen musikstudio hemma. Det behövs bland annat musikstudio-utrustning och en lokal för musikstudio. Läs listan nedan för att göra dig förberedd.

Plats

Till att börja med behöver du bestämma var musikstudion ska vara placerad - ställ dig själv frågan vad syftet med studion är. Sammanställ en lista över nödvändig utrustning innan du handlar utrustning, tänk på hur du möblerar i lokalen. Läs mer tips här.

Rumsakustiken

Det är rumsakustiken som beskriver klangen i rummet. Försök undvika hårda ytor som är parallellt mot varandra. Har man ett rektangulärt rum ska man ha två ljudabsorberande väggar i vinkel mot varandra och sedan ljudabsorbenter i taket. Ett tips är också att lägga ut mattor på golvet för att ljudabsorbera ytterligare. Läs mer om rumsakustik i studio här.

Ventilation

Det är också viktigt att tänka på ventilation då lufttillförseln är en viktig detalj i ett studiobygge. Även dörrar och fönster är viktigt eftersom det vanligtvis är en källa till ljudläckage. Du kan läsa ännu mer om hur du går tillväga för att bygga en studio här.